miercuri, 25 noiembrie 2009

Folk-ul mioritic si Arca lu'Lae

Acu' o saptamina am fost la Cluj sa sa re-ascult Poesis-ul lui Marius Batu si Eugen Baboi si apoi la Bistrita ( la festivalul de folk organizat de Florin Sasarman) sa vad ce mai este interesant si nou prin gradina acestui gen muzical, care in urma cu aproximativ 30 de ani devenise un fenomen in Miorita (in special prin spectacolele Cenaclului Flacara !).
Am fost invitat de Lae, bunul meu prieten (un stra'nepot a lu' Cuza) sa-l insotesc in aceasta calatorie de documentare, pentru mine si de cintare pentru el.
Am discutat cu Lae ( la propunerea lui) si despre posibilitatea realizarii unei emisiuni de folk la Radio Metronom. Ea se va numi probabil""Arca lu'Lae""... Mie mi se pare interesant. Dar despre acest proiect vom ma vorbi.
La Bistrita l-am (re)intilnit si pe Raul, cel alaturi de care Lae a format unul dintre cele mai interesante "grupuri de menestreii", ce au rupt gura tirgului cu "Delta lunara" a lor, o reusita muzicala, in 17 acte, asternuta pe un interesant si respectabil CD.
Am avut surpriza sa constat (atit la Cluj cit si la Bistrita) ca folkul mioritic este viu si ca are din ce in ce mai multi adepti in tinara generatie.
Nu e rau deloc, nu ?
Mai ales atunci cind iti dai seama ca nu e vorba doar de teribilism sau impresionism, ci chiar de talent...
Am intilnit la Cluj si o... grupare... "Sefa & Co", care m-a impresionat prin implicarea si accentul critic manifestat fata de fenomen. Lae imi marturisea ca este lucru serios cu activitatea ""grupului"".
Cele care au dat ( si continua s-o faca !) farmec si frumusete fenomenului si care, cred eu ca ar trebui luate in serios si mai mult in seama pentru ca ele sunt prezente la aproape toate manifestarile de gen.
Prin tot ceea ce fac inimoasele fane, pot da sens viitorului muzicii folk.
Am descoperit ca ele au lansat si un site interesant : http://www.folkblog.ro/, care se vrea o ""news'site"" a celor ce vor sa dea un nume si un sens folkului mioritic.
Ma bucur ca am cunoscut-o pe documentarista echipei, Lucia Marginean, cu care se poate purta un dialog constructiv si interesant despre muzica buna si mai ales despre folk, a carei fan este.
Toata echipa ""Sefei"" m-a impresionat.
Iata ca sunt si lucruri frumoase de remarcat, in Miorita noastra...
Asadar speranta exista, doar trebuie s-o meterializam.