luni, 22 martie 2010

De ce trebuie sa platim pentru arhiva postului de radio Europa Libera daca activitatea sa s-a aflat in slujba democratiei ?

Am aflat ( intimplator !) ca fostul director adjunct al postului de radio Europa Libera ( cel mai ascultat post de radio in vremurile de trista amintire), organizeaza o campanie de stringere de fonduri ( vreo 300.000 Euro !!! ), pentru ca Romania sa intre in posesia unei copii a arhivei postului de radio Europa Libera.

"Europa Liberă, AICI este o campanie naţională urmărind obţinerea de sprijin şi strîngerea de fonduri pentru înfiinţarea unui "Centru de Cercetare şi Documentare Europa Liberă" la Bucureşti. Proiectul este iniţiat şi coordonat de Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) împreună cu grupul foştilor angajaţi şi colaboratori ai departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă. Reamintind semnificaţia specială a Europei Libere şi contribuţia ei la cîştigul de libertate şi bunăstare al românilor, campania transmite mesajul că oamenii au acum ocazia de a-şi manifesta recunoştinţa printr-un gest nobil, de pe urma căruia vor beneficia, în fond, ei înşişi."
...
"Istoria României din a doua jumătate a secolului XX şi pătimirile societăţii româneşti sub comunism nu pot fi studiate şi înţelese fără cuprinderea fenomenului "Europa Liberă" într-un asemenea demers. Arhiva emisiunilor în limba română ale Europei Libere se află la Hoover Institution din Stanford, California, peste mări şi ţări. Din această cauză, arhiva este practic inaccesibilă celor din ţară. Rolul unui "Centru de Cercetare şi Documentare Europa Liberă" va fi de a găzdui şi pune la dispoziţie tuturor, aici, în România, o copie completă a arhivei de programe (texte şi înregistrări audio). Costurile pentru obţinerea copiilor, procesarea lor şi înfiinţarea centrului se vor ridica la cca 300.000 Euro. Pe lîngă "Centrul de cercetare şi documentare" urmează să ia fiinţă şi un radio şcoală care să ducă mai departe tradiţia democratică şi standardul profesional al Europei Libere... "

La prima vedere pare totul ok.
Multe personalitati s-au alaturat acestui demers mediatic.
Chiar interesant, in perspectiva ca vom putea avea acces la toate materialele ( din punctul nostru de vedere, al jurnalistilor ), dar...
Stim cu totii ca postul era finantat de Congresul american si facea parte din arsenalul "razboiului rece", angajat de cele doua mari puteri ale lumii, Uniunea Sovietica si SUA, dupa cel de al doilea razboi mondial, gest menit sa tina treaza constiinta democratiei in estul Europei.
Dar daca americanii faceau asta de dragul nostru si al democratiei si libertatii omului, de ce trebuie sa platim acum pentru o simpla... copie a aceastei arhive ?
Nu seamana cumva povestea asta cu... "povestea memoriei holocaustului" ?
Sau, mai bine spus, nu am platit suficient ( ca am ajuns niste sarantoci sa traim ca angolezii sau te miri ce trib de bananieri si sa fim lipsiti de perspective optimiste in ceea ce priveste viitorul ), atunci cind am facut cadou tot ce se putea face, dupa '89 , incoace ?
Sau americanii ( asa cum imi dadea de inteles un functionar al ambasadei americane la Bucuresti, ca raspuns la o intrebare a mea privind implicarea lor in situatia actuala a democratiei mioritice ), sunt nemultumiti de faptul ca am ales calea Uniunii Europene ?
Acum probabil vor si ei mai mult... ca poate autostrada Bechtel sau bazele militare din Dobrogea nu sunt suficiente, ca moneda de schimb, pentru cit au cheltuit cu propaganda, nu ?
De ce nu s-a oferit Ambasada, sau Guvernul american, sa ofere Romaniei o copie a arhivei postului de radio Europa Libera, ca semn al sinceritatii prieteniei si grijii ce ne-o poarta ?
Sa intelegem noi ca si "democratiea lor" are un pret ?
Ma gindeam ca poate nu ineleg eu cursul istoriei, dar asta mi se pare mai mult decit edificator.
Vrem sa devenim papagali, servili ?
Platim, cu tot ce ne-a mai ramas ( daca ne-o mai fi ramas ceva...).
Cit despre o parte dintre fariseii care incercau sa pozeze acum in dizidenti si ascultatori de Europa Libera, nu pot sa afirm decit ca mi-e mila... de cita prostie zace in ei, ambalata bine sub chipul lor senin de papagali mioritici.
Eu (alaturi de alti naivi, creduli la gindul ca daca vin americanii va fi si la noi ca la ei... ) am crezut in Europa Libera si chiar am avut initiativa ca imediat dupa '90 sa infiintez un post de radio care sa poarte numele celei mai ascultate emisiuni a postului de radio, Metronom, o emisiune realizata de cel pe care a fost Cornel Chiriac, despre care s-a vorbit destul de putin in aceasta campanie ( emisiune continuata mai apoi Andrei Voiculescu ).
De ce trebuie sa platim pentru ceva ce face parte din istoria noastra, daca acel "ceva" a fost facut cu buna credinta, de dragul libertatii noastre si al democratiei ?
Intreb si eu... ca mioriticul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu