miercuri, 8 decembrie 2010

Intre Mos Niculae si Mos Craciun

Nu este greu sa-ti dai seama ca tarimul asta nu are nici o sansa sa devina civilizat si prosper ( pentru vietuitorii lui, nu pentru papusari, pradatori si politicianisti ) in urmatorii 50 de ani.
Presedintele m-ar contrazice cu vehementa.
Chiar m-ar cataloga un element nociv, destabilizator, un pericol public pentru siguranta nationala, pentru integritatea si suveranitatea Romaniei. :)))
Dar care Romanie ?
Despre care Romanie poate fi vorba ?
Despre Romania lor, cea plina de oportunitati de jaf, de spagi si spagari, de demagogi, slugoi si pupincuristi clientelari, papusari si retardati, in care ei huzuresc, pe bani publici si noi le platim nota ?
Sau despre Romania asta, a noastra, in care traim din ce in ce mai mizer, fara speranta si siguranta zilei de miine, fara nici un orizont, cocosati de atitea biruri, taxe si impozite si amariti de atita prostie, coruptie, politicianism ieftin si atita demagogie.
Ma gindesc ca n-ar fi rau ca Presedintele, Premierul, parlamentarii si toate lichelele politicianismului mioritic, sa o ia catinel,  la pas ca badea Cirtan, prin tarisoara asta, sa vada care-s realitatile si apoi sa ne "asigure" ca totul este bine, ca totul este ok si ca de la anu' va fi si mai bine.
Recent am facut o calatorie "fulger", de lucru, in Germania, la Stuttgart, cu bunul meu prieten de-o viata Bobita Catusanu.
Contactul cu lumea civilizata m-a impresionat mai mult decit acum mai bine de 15 ani, cind paseam pentru prima data pe tarimul Europei civilizate.
Diferenta intre noi si "lumea lor" imi pare acum mult mai mare.
Gri-ul care definea Miorita acum 15 ani, s-a transformat intr-un negru pamintiu in 2010.
La toate capitolele am ramas "corijenti", as putea spune chiar ca suntem repetenti.
Suntem din ce in ce mai departe de civilizatie, de normalitate, de o viata prospera si linistita..
Uite, un exemplu graitor...
Nici nu am intrat bine-n tara si chiar la citva metri de vama ( in prima benzinariie - unde a trebuit sa intram pentru ca Bobita trebuia sa-si alimenteze "bolidul" ), ne-a intimpinat un ciocolatiu zdravan, rumen in obraji, hranit bine, care m-a intrebat de la inaltimea bicicletei lui de marca ( care costa cam cinci- sase sute de euro ), daca n-am sa-i dau citiva lei !?!
M-am uitat uluit cit tupeu putea sa aiba individul. La cum arata l-as fi trimis la descarcat vagoane-n gara sau la o cariera de piatra... sa puna umarul...  L-am ignorat "politicos" si am plecat mai departe spre casa.
Am ajuns in Arad si am hotarit sa ne curatam masinile dupa un drum de 1500 km, prin zapada. Asa ca am intrat ( pe un drum infect, pietruit si plin de gropi, balti si noroaie ), intr-o spalatorie auto ( recomandata de Ioana - un om de mare incredere altminteli ), unde am fost intimpinati cu acelasi "interes" si aceiasi "ospitalitate".
"Nu vreti sa va dam cu o ceara speciala pe masina ? Nu vreti sa dam cu o solutie speciala pentru curatat scaunele de piele ?
Costa numai 300 lei si spalatul numai... 15".
Insistenta "sefului" ( care arata la fel de "gurmand" si de "supraponderal", ca ala din vama ), care tot incerca din 3 in 3 minute sa-ne bage pe git "serviciile cu pricina", m-au facut curios sa ma intereseaz cam cit ar putea costa "solutiile alea miraculoase" ( ordinare, fie vorba intre noi ! ).
Am aflat ca in orice magazin de profil, chestiile alea nu ar putea costa mai mult de 40-50 de lei.
Cit ar fi putut costa "manopera" pentru asta, daca un spalat, interior si exterior, costa 15 lei ? Poate, cu indulgenta inca 50 de lei. Deci 100, nu 300 !!!
Dar "ceafa lata" ce si-a zis ?
"Daca tot nu sunt musterii astia de p'aci si daca tot au masinile astea "bengoase" , ia sa-i "usurez" eu de niscaiva parale, ca trebuie sa fie niscai olteni instariti si cu banu' de la as mai putea cumpara vreo10 kile de cirnati trandafir si vreo 5 sticle de votca Polar, sa am de Mos Nicolae !".
Ii zic lu' Bobita: :
"Uite Bobule, asa arata Miorita noastra, primitoare, ospitaliera si grijulie, cu gindu' banu' nostru".
N-am sa mai povestesc dperipetiile calatoriei noastre, de la Arad la Deva, si apoi pina la Ramnic, care au fost un calvar ( mai ales intre Orastie si pina dincolo de Sibiu, unde ningea "ca-n Esenin"  ),.pentru ca n-am intilnit nici un "utilaj" care sa se ocupe de starea carosabilului, de exemplu.
In schimb, erau la "pinda" militienii, la "mica ciupeala", asteptind sa le pice "musterii-n pacat" si sa faca si ei un ban pentru Mos Nicolae.
Am incercat sa gasesc similitudini intre "lumea lor" si "lumea noastra"
N-am gasit.
Am deschis televizorul sa vad ce mai e nou si am vazut aceleasi figuri hide, imbecile de politicianisti idioti, un Premier infantil si un Presedinte "rinjit", care se inghesuiau care mai de care sa ne dea vestea cea mare, cum ca Romania este pe... drumul cel bun.
Care drum ? Poate al falimentului !
Atunci am inteles ca...
Intre Mos Nicolae si Mos Craciun nu ne-a ramas vreme decit de... citeva sperante desarte, de pseudo-bucuria  Sarbatorilor de Iarna si poate de... mirajul colindelor.
In rest... nici un semn ca... poate fii mai bine, curind.
Dar si sperantele fac parte din viata noastra.... nu ?
Sarbatori fericite tuturor !

2 comentarii:

  1. George, daca nu as fi fost cu tine, as fi zis ca exagerezi. Din pacate am fost si eu martorul la tot ceea ce tu in stilul tau caracteristic ai povestit si trebuie sa spun ca este exact asa cum tu ai povestit in acest post. Din pacate in afara tarii suntem priviti cu rezerve atunci cand spunem ca suntem romani, insa niciodata cu lipsa de respect pentru ca ei stiu sa ne faca sa scoatem banii din buzunar cu placere cand vine vorba sa ii cheltuim in tara lor. Hoteluri ieftine si conditii decente, preturi rezonabile la mai toate produsele de larg consum. Ce sa mai spun de autostrazile uscate desi afara tocmai ninsese din abundenta... Socul la intrarea in tara este ca lovitura de ciocan in moalele capului...
    Cersetori, caini vagabonzi, saracie, mizerie, si strazi semi asfaltate in care iti rupi masina desi platesti taxe de drum mai scumpe decat in Germania. Din pacate romanul nu stie sa reactioneze fata de cei ce ne baga adanc mana in buzunar in fiecare zi si culmea culmilor ii mai si votam odata la 4 ani. Esti optimist atunci cand spui ca speri ca vor veni si vremuri mai bune. In Romania nimic nu se va schimba, pentru ca asa este facut poporul asta din hoti, curve, tradatori si multa, multa naivitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne-am intristat tare cand am citit "Contactul cu lumea civilizata m-a impresionat mai mult decit acum mai bine de 15 ani", apoi ne-am zis ca intr-adevar, asa este. Si e pacat. Speranta? Cam putina, dupa ce citim cele de mai de sus... Pacat. Mare pacat!

    RăspundețiȘtergere