duminică, 17 mai 2009

Eurovision o gaselnita intre "valoare" si "interes regional" ?

Europa nu cred ca poate trece peste dispret, bisericute si resentimente cind este vorba de competitie, indiferent de natura ei. Exista tot timpul un aer de superioritate ( justificat de altfel, daca ne gindim la diferenta de civilizatie dintre noi si ei), cind este vorba de a ne etala si unii si altii "valorile" pe aceiasi "scena".
Asta am simtit inca odata aseara, la aflarea rezultatelor concursului Eurovision. Norvegia a cistigat Eurovisionul pentru ca a meritat, indiscutabil ! Dar... Europa ne-a aratat cit ne dispretuieste. Motivele ?... Este de prisos sa le reamintim, nu ?
Jenant pentru delegatia romana acest loc 19 (din 25), loc ce reflecta, mai mult decit evident, ca civilizata batrina Europa nu parea fi curind prea.. "prietenoasa" cu Miorita si mioarele noastre. Astfel de "confruntari", ca cea de la Eurovision, unde simpatia publicului se masoara si nu neaparat valoarea participarii, dau dimensiunea reala a simpatiei de care ne bucuram noi in Europa si in lume.
Asta este, daca nici acum n-am reusit sa smulgem mai multa simpatie din partea fratilor europeni, inseamna ca suntem cam... "musafirii nepoftiti"in casa Europei mama.
Este la fel de adavarat ca showul mioritic (exceptind vocea Elenei) a fost unul mediocru, atit muzical cit si coregrafic mai ales (!!!) cu o coregrafie ce-mi aduce aminte de dansurile tematice de acum 25 de ani de la spectacolele omagiale de pe vremea impuscatului. Eu cred ca ar cam trebui schimbat totul, de la selectie pina la (sau mai ales !) echipa ce-i pregateste pe reprezentantii nostri pentru concursul final.
Nu de alta dar se vede ca s-au cam plafonat "baietii" si ca nu mai sunt capabili de performanta.
Poate vom incerca sa schimbam "stilul" si sa promovam valori, daca mai avem ?!?
Altfel...