miercuri, 4 august 2010

Imnul crizei

De ce avem pretentii de "civilizatie" cind haznaua mioritica a devenit un brand de tara, pe care-l promovam si giram zilnic ?

Am cugetat mult pina sa ma apuc sa scriu despre "fenomenul Costinesti".
Zilele trecute am fost la mare, chiar daca acum citiva ani buni mi-am propus sa nu ma mai intorc pe litoralul romanesc, decit atunci cind el va reveni la o minima civilizatie.
Uite insa ca viata "m-a ademenit" si mi-am calcat angajamentul si am incercat sa petrec vreo trei zile in "Statiunea Tineretului ( asa cum era "alintata" acum 30 de ani ), Costinesti.
Am descoperit ca s-au intimplat multe de atunci...
S-a construit enorm ( si evident fara nici o noima, fara un plan urbanistic sau vreo logica ).
S-au construit multe hoteluiri si pensiuni noi, unele chiar de bun gust, altele... un mare kitch.
S-au lasat multe dintre spatiile de cazare in paragina ( pentru a putea fi cumparate pe nimic, fireste ! ).
Costinestiul este acum o ingemanare intre paragina si un "nou" de prost gust.
Doar citeva lucruri mai amintesc trecatorului ca acolo a fost cea mai libera statiune de pe litoralul romanesc, inainte de '89.
Obelisc-ul si poate Teatrul de Vara ( lasat si el in paragina, ca toata cultura mioritica ! ) ne mai amintesc de Costinestiul de altadata.
Am avut "confirmarea" ( daca mai era nevoie ), ca nimic nu s-a intimplat pe Litoral, in acesti douazeci de ani de capitalism salbatic si ca mizeria ( si la propriu si la figurat ), ne-a cuprins pe toti.



Trebuie sa recunosc ca nu am intilnit atita mizerie, ca aceea pe care am intilnit-o pe aleile Costinestiului, nicaieri. De la venire, pina la plecare, mizeria ne-a insotit pretutindeni. Si ne mai miram de ce ne fug turisti-n Bulgaria !?!
Nu am intilnit un loc mai jegos si mai mizerabil de multa vreme.
Mormane de gunoaie, hirtii, pet-uri, resturi de alimente sunt la tot pasul, indiferent unde te-ai afla, peste tot.


La Costinesti se face plaja printre gunoaie si pe imensitatea de mucuri de tigara, iar o baie, in mare, poti face numai daca nu te deranjaza gunoaiele (aruncate de "cimpanzeii si urangutanii" care populeaza plaja, sau pe care Neptun le-a adus, ca "daruri" mioriticilor, pentru grija lor pentru mare ), printre algele sau pestii morti, adusi la mal de valurile inspumate ( si destul de... gri ), ale marii.
Cu greu gasesti o zona in care sa indraznesti sa intri si sa faci o baie-n mare.
Circulatia, indiferent de natura sa ( adica pietonal, cu atelaje, sau cu autoturismul de "fite"), este libera.
Chiar daca exista tot felul de placute de avertizare si asazise "reguli de acces" in zona statiunii, chiar daca  "accesul autoturismelor" nu este permis in zonele respective, sau este restrictionat intre anumite ore, pe nimeni nu intereseaza asta. Peste tot te claxoneaza o masina, un atelaj, un scuter, o motocicleta...ceva..


Dar cui ii pasa de ceea ce scrie pe "tablitele" astea ?
Cui sa-i mai pese daca Primaria, sau cei ce administreaza statiunea, nu sunt in stare nu numai sa faca curatenie ci si sa creeze un mediu de civilizatie, plantind, de exemplu mult mai multe... cosuri de gunoi ?
Dar ce sa le ceri daca ei sunt in stare sa curate plaja, sa adune pestii morti, algele si mormanele de gunoaie ce plutesc nestingherite la mal ?
Nu stiu cine-i Primar la Costinesti dar sigur e un "spagar" topirlan, asa cum sunt aproape toti pe meleagurile astea. Asta se poate descoperi si de pe site-ul Primariei Costinesti.
Poluarea fonica este un alt element al noului brand  "Costinesti, cocina tineretului house-ist".
Din toate partile si la orice ora te agreseaza sunete primitive ( cu pretentia de muzica ! ).
"Tare si prost", pare a fi deviza acestor nesimtite "urechi de tabla", care cred ca sunetele astea ce ne aduc aminte de triburile primitive,  trebuie sa te insoteasca peste tot: la masa, pe plaja, la buda, in magazin, la somn... oriunde si orcum. Oferta culturala este ... limitata.


Gesturile "culturale" nu se opresc aici. Caravane cu "animatoare excentrice", in ritmuri de "house", trec pe alei mai des decit metroul in Piata Universitatii. Care mai de care te invita "sa te combini" la o sticla de J&B si patru doze de Redbull ( facute-n cada, evident !), sa tragi o doza cu pretenii si sa petreci o noapte alba in compania unor "super invitati" ( de care eu - cu mici exceptii, cu modestie, jena si "regret" recunosc ca nu am auzit !!!). Nu lipsesc nici "gornistii" agresivi, care-ti propun, "mega showul verii", etc...  Uite si "dovada" !

Dupa ce aflu ca "viitorul presedinte" (de hazna, poate !!!), "inegalabilul si mult iubitul idiot" Dan Diaconescu  este prin zona, ma gindesc ca este vremea s-o sterg cit mai repede din cocina asta, din haznaua asta "culturala", lipsita de civilizatie, dar girata de dimineata pina seara de... Kiss FM.
Dupa "modelul" generatia PRO, care ne-a dat dimensiunea falimentului si manelizarii mioritice, urmeaza o noua generatie, Generatia Kiss, sau generatia haznalei house ?
La Kiss FM imbecilizarea tinerei generatii este un deziderat ?
Generatia Kiss FM, generatia closetului mioritic ?
Stiu ca "unora" nu le pica bine "afirmatia" mea, sau vor pune cele scrise de mine aici pe seama "conflictului de interese", dar trebuie sa-i dezamagesc pe toti.
Aceasta-i realitatea !
Priviti in jur si mai ales in oglinda.
O acceptam sau nu, nici nu mai conteaza... ea exista si o simtim cu totii.
Nu intimplator am ajuns sa nu mai intelegem nimic de la viata asta, sa ne conduca niste retardati, smecheri si pupincuristi.... si noi sa privim disperati cum degradarea continua...
Parerea mea...