vineri, 19 martie 2010

A fi roman nu este o stare, este doar un mare ghinion...

Citeam, acu doua zile, pe blogul lu'Nicusor a lu'tanti Florica un articol interesant despre "starea de a fi roman".
M-a amuzat opinia omului. Interesanta si usor demagogica in acelasi timp.
Numai ca eu nu ma pot supara pe autor, pentru ca-l cunosc prea bine si stiu ca a scris chestile alea doar ca sa intinda nada, pentru "o dezbatere" mazilitoare despre romani si romanism.
Daca ceea ce scrie omul ar fi din ratiune sau din suflet l-as cataloga ca pe un demagog ordinar, un pseudonationalist de pe la sfirsitul secolului trecut, care se plictiseste undeva la marginea civilizatiei si incearca sa ne explice cit de bine este sa fi umilit de... fratii europeni.
Nu stiu ce ar simti conu' atunci cind ar afla ca daca vi din tara in care se fura tot, inclusiv constiinte, in tara in care freacatu' mentei e politica de stat, "de la 'al cu tita-n gura, pin'la 'al cu barba sura" si ca de mai bine de 20 de ani suntem catalogati, pe toate meridianele, la rang de "tigan imputit", poate ca nu ar fi scris nici un rind despre acest subiect, al "obsesiei ca suntem romani".
Poate ca Nicusor a uitat ca atunci cind mioriticul se plictiseste da fuga la crisma si da pe git doua sticle de votca Polar sau Saniuta, vine acasa si-si bate nevasta si copiii, iar cind intra-n criza de logodele isi vinde muierea si copii la tirg, ca pe vite, pe inca o sticla doua de trascau.
Poate ca Nicusor nu a aflat ca in Miorita senatorii si deputatii sunt organizati in grupuri mafiote care ghidoneaza Justitia si dau sentinte dupa cit de mare sunt interesele si "onorariul lor", ca primarii sunt niste spagari ordinari, adunati mai nou prin puscarii de DNA, ca
guvernantii ne-au adus in pragul falimentului si ca noi privim blajin si compatimitor spre ei... asteptind inca o pedeapsa.
Ca in Miorita se iese in strada, nu pentru drepturile mioriticilor de rind, sau pentru o viata mai buna, ci pentru a protesta atunci cind Justitia se intimpla sa condamne niste primari corupti...
Si exemplele pot continua...
A fi roman nu e o stare, este un ghinion, un mare ghinion, mon cher.
S'auzim de bine si Doamne'ajuta !